Garage Carpentier NV
  Onze vestigingen

Carpentier

Winkelomseheide 235 2440 Geel, 014/86.60.50

Lucht in auto tot 5 keer meer bezoedeld dan buitenlucht

Tijdig vervangen interieurfilter belangrijk voor veiligheid en gezondheid

Een veilige en aangename manier van autorijden gaat veel verder dan alleen een goede wegligging, een krachtige motor of gemakkelijk zittende zetels. Elke auto heeft onzichtbare voorzieningen die een grote invloed hebben op het comfort, de veiligheid en zelfs de gezondheid van de inzittenden. Het interieurfilter is zo’n onderdeel; vaak vergeten, meestal onbegrepen en altijd onderschat. Subaru legt het belang uit van een schoon interieurfilter.

Elk jaar het interieurfilter vervangen hoort bij de meeste automerken tot het standaard onderhoudsschema. Zo ook bij Subaru. Het Japanse merk adviseert om jaarlijks of elke 15.000 kilometer het filter te verversen. Uit onderzoek blijkt dat slechts zo’n 27% van de automobilisten dat daadwerkelijk doet. Een verkeerde keuze omdat uit- of afstel gevolgen heeft voor de gezondheid en de verkeersveiligheid.

Bij een schoon filter zal er minder snel een vette film op de binnenzijde van de voorruit ontstaan waardoor de ruit minder snel beslaat en het zicht dus onder alle omstandigheden optimaal blijft. Ook airco en ventilatie blijven beter werken bij een schoon filter. Een verstopt exemplaar kan zelfs leiden tot een doorgebrande ventilatormotor omdat het systeem zijn lucht niet kwijt kan.

Uit onderzoek blijkt dat bestuurders met een allergische reactie of hooikoorts zo’n 33% meer kans op een ongeluk hebben dan niet-allergische automobilisten. En dan hebben we het nog niet over het ontstaan van hoofdpijn of vermoeidheid door een oud luchtfilter. Een smerig filter is tevens een broeinest voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen waardoor ongewenste gassen en bacteriën langer in het interieur blijven hangen. Uit onderzoek blijkt dat bij een vuil filter de luchtkwaliteit in de auto tot vijf keer slechter is dan de buitenlucht.

Er zijn verschillende soorten interieurfilters. Het filter met actieve koolstof houdt stof, bacteriën en allergenen het beste buiten en zorgt er bovendien voor dat vieze geuren niet tot het interieur kunnen doordringen. Subaru heeft zo’n actief filter voor onder meer de Subaru XV, Forester en Outback en het is nauwelijks hoger geprijsd dan het traditionele luchtfilter. Voor de volledigheid: het koolstoffilter neemt de in uitlaatgassen aanwezige stoffen als Benzeen, Tolueen en Ozon op en houdt 90% van de stoffen met een grote van 2,5 micron tegen. Een traditioneel filter houdt slechts 50% tegen.

Het is dus belangrijk om tijdig het interieurfilter te vervangen. Wie nog steeds twijfelt, kan terecht bij de Subaru-concessiehouder. Die laat door middel van een ‘geurbox’ het verschil ruiken tussen een traditioneel filter en een koolstoffilter (Green cabin airfilter) en legt uit waarom er regelmatig moet vervangen worden. Een verhelderende demonstratie, die alle twijfel omtrent de werking en de verschillen snel zal wegnemen.